Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Viktor E. Frankl gondolata az optimizmusról

2009.11.23

Viktor E. Frankl

 pszichológus, a logoterápia atyja 

/logoterápia: értelem-orientált pszichoterápia /

 

" ...még a "negatív aspektusokból" is, sőt éppen azokból, valami értelmeset kell "kihozni", és azt valami pozitívummá átformálni: a szenvedést teljesítménnyé - a vétket átalakulássá - a halált felelősséget fejlesztő tényezővé kell tenni. Így vagy úgy, még létünk fenyegető aspektusainak árnyékában is meg kell lenni valahogy annak a lehetőségnek, "to make the best of it", ahogy az angol olyan szépen mondja, vagyis, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki  belőle. A "legtöbb" latinul azonban "optimum", és most már értik, miért használom a "tragikus optimizmus" kifejezést."

xxx

"Negyed századon keresztül vezettem egy közkórház neurológiai osztályát, ahol ismételten azt figyelhettem meg, hogyan viselték  el és uralták kimondhatatlan nehéz sorsukat az akut és krónikus betegek - fiúk, akik nem sokkal beszállításuk előtt még Yahamájukkal "száguldoztak" az utcán, és leányok, akik az előző szombat éjszakát még a diszkóban táncolták át. De hadd beszéljek Önöknek inkább valami közelebbiről...  ....Önök köztött ül Jerry Long. Tegnap ő maga szólalt fel, a saját előadását tartotta meg ezen a kongresszuson. Egy búvárbaleset következtében mind a négy végtagja megbénult. A szájában tartott pálcikával tud gépelni. Néhány évvel ezelőtt texasi otthonából írta nekem azt a levelet, amelyből néhány mondatot szeretnék Önöknek felolvasni:

 "I broke my neck, it didn"t break me. Eltörtem a nyakam, de ez nem tört meg engem. Ellenkezőleg: az életem tele van értelemmel. Olvasok, írok, televíziót nézek és mindenekelőtt pszichológiát tanulok - egy speciális TV-készülék segítségével kapcsolatban vagyok az egyetemmel, így meghallgathatom az előadásokat, részt vehetek a szemináriumokon, sőt, a vizságkat is le tudom tenni. És meg vagyok győződve arról, hogy hátrányos helyzetem sokkal megértőbb pszichológiai tanácsadóvá tesz. Tudom, hogy a szenvedés nélkül lehetetlen lett volna ekkorát fejlődnöm. "

Ez azt jelentené, hogy az élet céljának megtalálásához szükség van a szenvedésre? Ez durva tévedés lenne. Semmiképpen sem gondolom azt, hogy a szenvedés szükséges, sokkal inkább azt akarom mondani, hogy a szenvedés ellenére is meg lehet találni az élet értelmét, ha úgy tetszik, a szenvedés által. "