Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szemelvények - Weöres Sándor, Szabó Magda, Bethlen GÁbor

2009.11.23

WEÖRES SÁNDOR: ÚTRAVALÓ

Ha arra törekszel, hogy az örök mértéket kövesd: ne botránkozz azokon, kik nem erre igyekeznek, hanem törekvéseik ingadozva ágaznak a sokféle véges és változó mérték között. Ne azt nézd, hogy mijük nincsen, hanem mijük van: mert még a legnyomorultabbnak is van olyan lelki kincse, mely belőled hiányzik. Kifogásolni, fölényeskedni bárki tud. Tanulj meg mindenkitől tanulni.

 

 

Szabó Magdától

 

“Szeretnék Önöknek valami rettenetesen egyszerűt mondani, amit
édesanyámtól tanultam annak idején: mondjuk hétfő volt, és én
megsemmisültem, ettől vagy attól. Anyám csak nézett, és azt mondta:
Kislányom, ma hétfő van, és jön a kedd. Csak nem képzeled, hogy a
keddnek van valami köze a hétfőhöz? A szél is megfordul. Kicsit mindig
lehetsz szomorú. Ha nem magad, más miatt. De bízzál […]

 

 

 

 

 

 

 

Nyomok a homokban

Egy ember álmában hatalmas sivatagot látott. A homokban nyomokat fedezett fel: olykor egy, de többször két pár lábnyomot is látott. Elment a bölcshöz, hogy megkérdezze, mit jelent ez. A bölcs így szólt:
- A lábnyomok a te lábadnak az életednek a nyomai.
- De akkor, miért van olykor két pár lábnyom egymás mellett?
- A másik lábnyom az Istené, mert Isten mindig melletted jár.
- És mi van azokkal a helyekkel, ahol csak egy lábnyomot látok?
- Ezek a helyek azt az időt jelzik, amikor sok nehézségben és szenvedésben volt részed.
- De miért éppen akkor hagyott el az Isten?
- Isten nem hagyott el - mondta a bölcs. Ahol csak egy lábnyomot láttál, ott nem a te lábad nyoma volt az, hanem az Istené. A nehézségek és a szenvedések idején, ugyanis Isten téged hordozott.

 

 

 

A delphoi jósda gondolata:

 

„Ismerd meg önmagadat, s megismered a világot. Tudni fogod a sorsodat, hisz a sorsod is Te magad vagy. Nem külső erők uralkodnak rajtad, és jellemed, személyiséged alakítja, formálja jövődet. Változtass magadon és változni fog a sorsod is. Fogadd el magadat és el tudod fogadni sorsodat.”

 

 

 

 

 

Bethlen bölcsessége

 

 

„ A  magunk lelkének nem vagyunk igaz bírái s ismerői vagy csak igen nehezen! … - Kivált, ha a lélek nem együgyű s nagyra termett.  Mondok egyet. Legnagyobb baj, ha nem ismerjük önlelkünk mértékeit, s másokéval akarjuk mérni. Nagy baj; minden lélek egyetlen csodája Istennek, s van lélek, kinek az, ami másra, közönségesre nézve bűn, csak lépcső, hogy jobb útba vagy magasabbra térjen.”

„Azt tartom, aki megért, az nem haragszik. Amit megértettem, azt nem nézem többé indulattal. Megértés után tenni kell. Vagy segíteni vagy javítani, vagy nevelni vagy inteni legalább… S aki látja az okokat, az tudja a gyógyítás módját. Nem haragudni, ez a fő. Soha nem hinni, hogy valami végképp megrontatott. Mindig a jót remélni. El nem csüggedni…”

( Bethlen Gábor gondolatai Makkai  Sándor: Ördögszekér című regényéből)